top of page
Zoeken

Krachtdier
Een mij bekende familie belde me, het gaat slecht met moeder. Of ik beschikbaar ben om hen binnenkort bij te staan. Ik zag mevrouw in gedachten meteen voor me, een voor haar leeftijd kwieke, maar frêle dame. Ze kon moeilijk rust vinden en dribbelde door de kamer om van alles op te zoeken en te regelen. Helaas is zij door dementie ook zichzelf kwijt geraakt en kon ze niet langer thuis blijven wonen. Door de lieve zorgen van haar familie en het zorgpersoneel heeft zij in de instelling waar ze tegenwoordig woonde nog een mooie tijd gehad.


Na het bericht van de familie dat Paula nu eindelijk haar lang verdiende rust heeft gevonden, ga ik naar ze toe. Bij de deur van haar kamer hangt een foto van haar. Ik herkende haar meteen. Ze zit als een fier, maar kwetsbaar vrouwtje in een Engelse oorfauteuil. Haar handen rusten op drie pluchen schildpad knuffels. Deze knuffels waren haar erg dierbaar en werden door haar gekoesterd. Dit drietal blijft bij haar en ze waken over haar, net zoals zij op hen paste.


In haar kamer zag ik nog veel meer schildpadden. In allerlei kleuren, materialen, groottes. Het zijn er onnoemlijk veel. Haar kinderen vertelden dat er al zo veel weg zijn gedaan toen ze verhuisde naar de zorginstelling. Ze zijn over een tijd van tientallen jaren zorgvuldig bij elkaar gespaard en met liefde uitgezocht door haarzelf of door anderen als cadeautje voor Paula. Ze komen ook uit allerlei windstreken. Ze stonden door het hele huis tentoongesteld, op sommigen zit een plakkertje met info erop, zoals plaats van herkomst, jaartal en de naam van de gulle gever.


Terwijl we bij Paula op de kamer haar verzameling bewonderden vroegen we ons hardop af ‘waarom de schildpad?’ Hij lijkt op het eerste oog niet bij haar te passen omdat de schildpad sloom en onverstoord overkomt. Maar als je verder kijkt dan de eerste indruk dan zie je dat de schildpad een heel krachtig dier is en eigenlijk heel goed bij haar past door de mooie karaktereigenschappen van dit oeroude dier.


De symbolische betekenis van schildpadden heeft uiteraard niet alleen betrekking op de alom bekende wijsheid van deze schepsels. De schildpad staat ook symbool voor een lang leven, kracht, betrouwbaarheid en vastberadenheid. Maar ook stabiliteit, bescherming, vrijgevigheid en goedheid. Hij gaat in zijn eigen tempo zijn gang en laat zich zelden van de wijs brengen.


Paula mocht ook een lang leven leven, 96 jaar werd ze. In de huisartspraktijk van haar man was ze een stabiele factor, maar hield daarnaast ook haar gezin met vijf kinderen draaiende. Ze was de altijd aanwezige kracht en volgde haar eigen weg in een hoog tempo. Ook was ze zorgzaam en goed voor haar medemens. En onder dat frêle vrouwtje zat een krachtig mens. Dus, ja de schildpad was háár krachtdier.


Al die schildpadjes uit haar verzameling waren een stukje van Paula. Ter plekke besloten we “die kunnen we niet zomaar verloren laten gaan”. Met een persoonlijk kaartje erbij en mooi ingepakt kregen alle gasten bij haar uitvaart een schildpadje mee naar huis. Op die manier kregen de schildpadjes uit haar verzameling een mooie bestemming; een plekje bij dierbaren waar ze gekoesterd worden en Paula voor altijd herinnerd zal worden.


Wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking om uw uitvaartwensen te bespreken? Neemt u dan contact op met Patricia info@cordis-uitvaart.nl, via de website www.cordis-uitvaart.nl of via 076- 20 55 146


Foto Credits: Spikes Fotografie

Comments


bottom of page