top of page
Zoeken

Wat moet ik daar nou mee…?

Als uitvaartverzorger heb ik gedurende de dagen na het overlijden veelvuldig contact met de familie. Zeker als iemand thuis blijft om opgebaard te worden. Bijna iedere dag kom ik dan even langs om te controleren hoe het met de conditie van het lichaam gaat. Ook nemen we dan dingen door die nog te bespreken zijn, maar vooral gaat het ook om het contactmoment met de familie zelf. Peilen hoe het met ze gaat, praten over hun geliefde, herinneringen laten ophalen, vaak even in alle rust onder het genot van een kopje koffie. Dit zijn waardevolle momenten, voor mij omdat dit mij meer inzicht geeft in het leven van de overledene, dit kan ik weer terug laten komen in de verhalen tijdens de afscheidsviering. Maar juist ook voor de familie. Vaak wordt er dan ook weer gelachen om anekdotes en gekke verhalen die op de proppen komen, het verdriet schuift dan voor heel even naar achter.


Tijdens zo’n eerste controlemoment stel ik ook voor om vingerafdrukken te nemen van de overledene. Ik was eens bij een familie thuis waar mijnheer, echtgenoot en vader van 4 kinderen en opa, was opgebaard. Van oudsher waren het echte Rotterdammers, maar woonden al jaren in Brabant. Ik vroeg aan zijn vrouw of ik van haar man zijn vingerafdrukken voor haar kon afnemen. Op zijn plat Rotterdams zegt ze: “Wat moet ik daar nou mee..?”.


Ik legde uit dat dat in de toekomst heel fijn zou kunnen zijn om nog iets tastbaars te hebben. Voor haarzelf, de kinderen of de kleinkinderen. Je kunt zo’n vingerafdruk op allerlei manieren toepassen, door bijvoorbeeld met de twee trouwringen een nieuwe ring te laten maken en hier de vingerafdruk in te laten graveren met eventueel na een crematie een ascompartiment erin verwerkt. Ook andere sieraden zoals hangers, armbanden, manchetknopen en horloges zijn mogelijk. Soms zijn er ook mensen die een tatoeage laten maken met de vingerafdruk. Het is maar net wat bij jou past.


Het is een kleine moeite om te doen, bovendien is dit een kosteloze service van mij. Vroeger deden we dit met een inktpad, maar tegenwoordig is dit een digitale scan en krijg je een digitaal bestand. Het is nog makkelijker geworden om hier iets moois mee te doen.

Na enige aanmoediging en voortschrijdend inzicht, zegt ze, doe maar… Je weet maar nooit. Inderdaad beter meeverlegen dan onverlegen. Zo gezegd, zo gedaan. De vingerafdrukken werden afgenomen en door haar veilig opgeborgen.


Tot een paar jaar later. Ik krijg een mailtje van de echtgenote. Ze wilde mij enorm bedanken dat ik destijds aangedrongen had op het afnemen van de vingerafdrukken van haar man. Hun zoon was onlangs getrouwd en miste daar heel erg de aanwezigheid van zijn vader. Natuurlijk bij het pakken passen, maar vooral op de trouwdag zelf. Als verrassing en cadeau voor haar zoon had ze manchetknopen laten maken met de vingerafdrukken van zijn vader. Hij was hier zo ontzettend blij mee. Het was voor allebei een emotioneel moment om de vingerafdrukken te voelen bij het insteken van de manchetknopen..…zo was hij er toch een beetje bij op deze bijzondere dag.

 

 

Wilt u meer weten over uitvaartmogelijkheden en/of herinneringssieraden? Ook is het mogelijk een vrijblijvende afspraak te maken om uw uitvaartwensen te bespreken.  Neem gerust contact met mij op via 06-506 30107 of info@cordis-uitvaart.nl


De foto is een voorbeeld.

Comments


bottom of page